HTML

Digitális modellvasút

Modellvasutazással kapcsolatos tesztek, leírások. A saját terepasztalom illetve gördülő gyűjteményem bemutatása.

Friss topikok

Címkék

Train Controller beállítása............Első rész: alapok.

2014.01.10. 14:05 fezsotrain

Ezzel a bevezető írással elkezdem visszatölteni a program leírását amennyire csak tudom részletesen, képekkel illusztrálva. Megjelent a szoftver újabb változata is közben, de az alapok nem változtak a most leírtakhoz képest. Kicsit dizájnosabb az újabb verzió, és a funkcionálisabb, meg persze tud pár újdonságot is, de az otthoni felhasználásra teljesen megfelel az 5.8-as verzió is. A kezdeti lépéseket írom le a mostani részben aztán majd folytatom a programozás lépéseivel. 

Ez a szoftver alkalmas a terepasztalon lévő vonatokat számítógép által vezérelni. Körülnézve a magyar neten, én nem találtam olyan oldalt ahol alaposan érthetően leírták volna a beállításokat lépésről, lépésre.  A szoftver 5.8-as verzióját ismertetem az írásomban. Mielőtt a telepítést elkezdenénk, különböző hardverekre is szükség lesz a rendszerhez. Roco kijelzős mouse erősítővel, pc illesztő kártyára, foglaltságjelzőkre,jelző, illetve váltó dekóderekre. Ezeket a termékeket megtaláljátok a www.digitools.hu oldalán, használati útmutatókkal. Részletesek, érthetőek az útmutatók.  Én most itt a bekötésekkel nem foglalkoznék, persze ha valaki elakadt szívesen segítek.

Amennyiben készen áll a rendszer, minden váltó, jelző megkapta a digitális címét, illetve a mozdonyok is, elindíthatjuk a szoftver telepítését. Mint láthatjátok készítettem egy demo kört két állomással az egyik két vágányú, amin részletesen be tudom mutatni a részleteket.

A felső ikonsorban található egy kulcs jelű ikon, megnyomása után a szerkesztő módba kerülünk ahol a beállításokat eszközölhetjük. Kikapcsolása után tudjuk majd a vonatokat vezérelni.

tc1-1r.jpg

Első lépésként mentsük el a projektet egy tetszőleges névvel. Bizonyos időnként a későbbiekben érdemes többször különböző névvel elmenteni a projektet, mert ha gond lenne a mentéssel egy régebbi jó mentést vissza tudunk tölteni kevés veszteséggel.

tc1-4_resize.jpg

A következő lépésben be kell állítani a rendszer kommunikációt. Ezt a megfelelő menüpontban tehetjük meg. Miután kiválasztottuk a Lenz100 rendszert, menjünk a change gombra és azon belül válasszuk ki a com1 portot. Amennyiben nincs com1 port a gépen kell egy usb-com port átalakítót vásárolnunk. Ebben az esetben nálam a com11 port volt a megfelelő.

tc1-2_resize.jpgtc1-3_resize.jpg

A beállítások után megrajzolhatjuk a vágányhálózatunkat. A képen látható kis ikonok segítségével. Amennyiben valamelyik ikon nem áll megfelelő irányban a felső ikonsorban találunk két forgató ikont. Szükségünk lesz, trafic boxokra, vezérlő gombokra, jelzőkre, contact indikátorokra. A jelzők csak látványelemként szolgálnak a programban. Amennyiben valaki nem telepít az asztalára jelzőket a jelzők telepítését kihagyhatja a programban is. Persze azért szép látvány, ahogy a fényeket kapcsolja a program a terepasztalon... :)

tc1-5_resize.jpg

tc1-5_trafic box_resize.jpg

tc1-5_on-of switch_resize.jpg

tc1-5_contact indicator_resize.jpg

 

Ha felöltöztettük a vágányrajzunkat az első lépéssel kész is volnánk. Ahhoz hogy ez az egész működhessen, az elemeket külön külön fel kell programoznunk, úgy mint a váltókat jelzőket trafic boxokat vágányfoglaltságokat.  Bízom benne, hamarosan tudom folytatni a leírást a következő lépésekkel.

 

Folyt köv......

www.fezsotrain.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fezsotrain.blog.hu/api/trackback/id/tr705750507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása