HTML

Digitális modellvasút

Modellvasutazással kapcsolatos tesztek, leírások. A saját terepasztalom illetve gördülő gyűjteményem bemutatása.

Friss topikok

Címkék

Train Controller beállításai, negyedik rész .............

2014.10.20. 11:43 fezsotrain

Ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a szoftvert használni, már csak a mozdonyok, és motorvonatok felvétele szükségeltetik a programba. Ebben a részben bemutatom, hogy és milyen beállítások kellenek, hogy a progi biztonsággal tudja kezelni drága, megbecsült igáslovainkat..... :)

Mint mindig, most is a szerkesztő mód bekapcsolása szükségeltetik /kulcs ikon/.

 TC4-1_resize.jpg

TC4-2_resize.jpg

TC4-3_resize.jpg

Válasszuk ki a fenti menüsorból a Train menüpontot, majd kattintsunk a Create Engine sorra. Kapunk egy új fület Engine&Train felirattal. Ha ide rákattintunk, megjelenik egy ablak a képernyő jobb oldalán. Majd itt fogjuk látni azokat a mozdonyokat amiket beállítunk a programba. Már most is egy mozdony megjelenik a sorba Engine 1 névvel. Adjunk nevet a gyermekünknek és állítsuk be a paramétereket. Kétszer kattintsunk a mozdonyunkra, hogy elő jöjjön a beállítás ablak. Kezdjük a General füllel.

TC4-4_resize.jpg

 

TC4-5_resize.jpg

TC4-6_resize.jpg

TC4-7_resize.jpg

Ezen a fülön beírhatjuk a mozdony nevét, pályaszámát. Kiválaszthatjuk milyen színnel szerepeljen a programban a mozdony foglaltsága. Ez a szín a típust jelöli majd.  Nálam a sárga a villany mozdonyok, a piros a diesel mozdonyok, a fekete a gőz mozdonyokat jelöli. Persze ki ki ízlése szerint választhat.  Írjuk be  a mozdony hosszát, a méretet HO, TT, N, majd a mozdony típusát pöttyözzük ki. Következő Connection fül, itt a mozdony dekóder címét kell beállítani. Következő fül a Speed, itt leszabályozhatjuk a  mozdonyunk tényleges végsebességét. amit beállítunk annál nem fog gyorsabban menni a mozdony a pályán. Én szeretem ha nem száguldoznak a vonatok a pályán, ezért a dieselek 80km/h a villanyok 100 km/h, a gőzösök 60km/h vannak beállítva. Az Automatic speed gomb megnyomásával belépünk a mozdony kalibrációs részére. Itt fogjuk felvenni a sebesség görbét, illetve a fékezés intenzitását.  Ezekből az értékekből fogja a program kiszámítani, hol kell megállítani a mozdonyt a pályán. Természetesen ezt minden egyes mozdonynál végig kell csinálni, hisz mindegyik mozdonynak más más a motor karakterisztikája. Első lépésként pipáljuk ki az advanced fine tuning kockát.

TC4-8_resize.jpg

TC4-9_resize.jpg

Válasszuk ki a pályán három egymást követő szakaszt ahol a középső szakasz kb 150 cm hosszú egyenes szakasz, lehetőség szerint előtte és  utána lévő szakasz is  minimum 80-100 cm.  Ezek lesznek a kalibráló szakaszok. A programba is válasszuk ki  a már kiválasztott szakaszokat, majd helyezzük a mozdonyt a start szakaszra. A zöld csúszkával indítsuk el a mozdony az egyik irányba, addig míg a lassú menet szép egyenletes. Egy, max két rovátka, 7-15 km/h. majd nyomjuk meg a store gombot.  A másik irányba is tegyük meg ezeket a lépéseket. Ha kész vagyunk, váltsunk át a speed profil fülre. Itt lesz a sebesség görbe felvétele. A Measurement menüpontnál válasszuk ki az alsó opciót, majd nyomjuk meg az inicialize gombot. Ezzel készen is volnánk az előkészítéssel, a startgombot lenyomva kezdődik a kalibrálás. Ha ellenkező irányba indul el a mozdony fordítsuk meg és kezdjük előröl a kalibrálást. Ez a művelet kb 5-10 percig tart. Miután végzett a kalibrálással a gép, ide oda mozgatja a mozdonyt a program.  FIGYELEM: a kalibrálás alatt, még véletlenül se érjünk a mouse-hoz, mert akkor rossz lesz a kalibrálás. Az ok gomb megnyomásával ki is léphetünk.  A decoder fül alatt látni lehetne a mozdony dekóder beállításait illetve állítani lehet az értékeken, ha beszerzünk egy dekóder programozót. A Digitools-nak is van már ilyen terméke.  

TC4-10_resize.jpg

Maradt még a functions fül. Itt tudjuk beállítani a mozdony funkciókat, F0, F1, F2 stb.... Kattintsunk a new fülre. Az első funkció meg is jelenik a világítás. Egéren a csillag gomb, itt az F0. Nyomjuk ismét a new gombot a következő funkcióhoz. A legördülő menüből válasszuk ki a következő funkciót, majd a hozzá tartozó funkció gombot. ha készen vagyunk, akkor meg is volnánk a mozdony beállításaival. Ezek a beállítások fontosak lesznek majd a makrók beállításainál. Pl: adott szakaszban kürtöljön a mozdony, vagy az íveken legyen ívcsikorgás hang. 

TC4-11_resize.jpg

TC4-12_resize.jpg

TC4-13_resize.jpg

TC4-14_resize.jpg

Nem maradt más hátra, mint hozzáadni a pályánkhoz a mozdonyt, és a vezérlő gombokkal elindítani a szerelvényünk.  Lépjünk ki  a szerkesztő módból.  Nyomjunk jobb egérgombot valamelyik traffice boxra, majd válasszuk ki a Assign train menüpontot. Válasszuk ki a mozdonyunkat majd az irányt, és ok. A mozdony belekerült a boxba, és indítható a nyomógombokkal. Természetesen az egeret már nem használjuk ebben a módban, lesz olyan mód ahol lehet majd használni. Ha kétszer rákattintunk a listában a mozdonyunk nevére, előjön a mozdonyvezérlő panel, itt lehet külön is vezérelni a mozdonyt ha szükséges. Ha rossz irányba indulna el a mozdony jobb egér gomb a traffice boxon és válasszuk ki a reverse train menüsort, így megfordítjuk a menetirányt. Ha el szeretnénk távolítani a mozdonyt válasszuk a remove train menüpontot.

 

A következő részben beállítjuk a makrókat, összekapcsolunk két mozdonyt tandem vontatásra. Sok helyen hallom, hogy a pc irányítás elveszi az élvezetet a játéktól, majd leírom, hogy ez nem teljesen így van..:) Vezérelhetünk külön szerelvényeket úgy kézzel, hogy a többi szerelvények akár menet rendszerint közlekednek az asztalunkon. Lesz még szó a menetrend megírásáról, illetve különleges beállításokról, pl: kritikus szakaszok....

 

Volna még egy kiegészítés a második részhez. A contact indikátor beállításánál  a memori fülnél a timer off sorba 1 sec re állítsuk be az időt. Ez az írásból kimaradt.

www.fezsotrain.hu

www.digitools.hu

 

 

Szólj hozzá!

Train Controller beállítása. Harmadik rész..............

2014.07.30. 15:07 fezsotrain

Eddigiek során létrehoztuk a program elemeit, beállítottuk a különböző digitális címeket, a kommunikációt, a szakasz foglaltságokat. A következő lépés a váltó utak beállításai. A program részben megkönnyíti a feladatot, hisz automatikusan elkészíti a váltóutakat nekünk csak az értékeket, irányokat kell megadnunk. Persze ez azért nem ilyen egyszerű, de pár váltó út kijelölés után már rutinból fog menni. Ez a része a programnak elég rabszolga munka, nálam kb. 250-szer kellett elvégezni.. :) 

Lépjünk be a szerkesztő módba, kulcs ikon. Kattintsunk a Dispatcher fülre azon bellül a Schedules szövegre. Ebbe az ablakba fogjuk látni az elkészített váltóutakat. Kattintsunk a zöld A betűs ikonra, hogy belépjünk az Auto Train módba. Megjelenik egy hosszú vékony ablak, itt tudjuk megadni az irányokat és a váltó út tulajdonságait. 

TC3-1_resize.jpg

 

TC3-2_resize.jpg

 

Jelöljük ki az első traffic boxot,  példában az  A Block 1 nevűt. Utána a vékony ablakban a bal irányba mutató zöld nyílra kattintunk, majd kattintsunk a B Block 2 nevű boxra és a vékony ablakban a sárga jobb oldali kis ikonra. Ezzel a mozdulat sorral kijelöltük az A Block 1 állomásról bal irányba induló, a B Block 2 állomás jobb oldalára érkező váltó utat. Ha rákattintunk a távcső ikonra a program megmutatja a beállított utat. Amennyiben a beállított út kivitelezhetetlen, hibaüzenettel fog tájékoztatni. Ha megvagyunk az út kijelölésével, be kell állítani a tulajdonságokat.  

Kattintsunk a beállítás ikonra, a megjelenő ablak General fülére. Itt adjunk nevet az útnak. Célszerű valamilyen logika szerint elnevezni az utakat, hogy később mikor már több száz lesz belőle könnyen be lehessen azonosítani. Nálam az induló block neve + az indulás iránya, majd az érkező block neve és a megérkezés oldala. Persze lehet bár hogyan elnevezni, csak törekedjünk a logikára. Itt most mást nem állítunk be, majd később visszatérünk még.

TC3-3_resize.jpg

TC3-.4_resize.jpg

 

Menjünk az utolsó fülre a Start-Dest fülre. Itt állítjuk be a vezérlő gombokat. Tulajdonképpen ezek helyettesítik a Mouse szerepét, annyi különbséggel, hogy itt csak meg kell nyomni a gombokat a többit elvégzi a program. Keressük ki a listából az előre beállított A Block 1-hez  tartozó bal gombot, illetve a B Block 2-höz tartozó jobb gombot. Itt mindig az útiránynak megfelelő gombokat kell kiválasztani. Alul a két pipát pipáljuk ki nyomjunk egy Ok-t és már is láthatjuk a listába az első beállított váltóutat. 

TC3-5_resize.jpg

TC3-7_resize.jpg

Érdemes még az indulás késleltetést beállítani. Ez akkor hasznos amennyiben hangos mozdonyokat futtatunk. A mozdony csak a felpörgött bekapcsolt motorral indul el. Egy kattintás az induló boxra a bal felső sarokban akrtív lesz az ikon, a panel megnyitása után a bal alsó sarokban az időzítés 3mp re állítani, az érkező boxba pedig 2mp re állítani. 

TC3-8_resize.jpg

 

A képen is jól látszik, hogy ezen a demó pályán is van legalább 13 db váltóút. Ha valakinek minimum két állomása van négy négy vágánnyal az már több mint 50 váltóutat jelent. Minél több az ilyen váltóút, annál látványosabb a vonatforgalom. Szóval nem érdemes spórolni... :)  Érdemes szisztematikusan az első traffic boxtól az utolsóig oda vissza beállítani az utakat. Ezt egyszer kell csak megcsinálni, utána már csak élvezi az ember a látványt. :)

Előbb már említettem a rossz váltó út beállítást, itt a hiba üzenet a képen. Csak le kell ok-zni,  majd megpróbálni másik irányt beállítani. 

TC3-9_resize.jpg

 

 

Említést tennék még egy speciális váltó útról, ahol a kiindulási, és érkezési block is ugyan az. itt is ugyan úgy kell eljárni mint a többi blocknál, csak itt egy blockon bellül kell a két irányt elsőként beállítani, majd a tulajdonságokat beállítani. Az ilyen blockoknál két nyomó gombot kell lerakni a block mellé. Én pirossal jelöltem meg és a neve után írtam egy X betűt a könnyebb megtalálás miatt.

A váltóutak beállítása után már csak a mozdonyok felismertetése a programmal maradt hátra, a tandem vontatás, és nem csak a dummy féle megoldással, itt ténylegesen mind a két mozdony egyszerre fog vontatni a pályán összekapcsolva egymás mögött. :)  Illetve írni fogok még a menetrend beállításairól, és a speciális beállításokról is, mint pl a kritikus szakaszok és egyebek....

 

Folyt köv.......

Fezso

www.fezsotrain.hu

www.digitools.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Train Controller beállítása.. Második rész.....

2014.06.11. 15:10 fezsotrain

Mint ahogy ígértem folytatom a leírást a különböző elemek beállításaival. Először a szakaszok foglaltság visszajelzését fogom beállítani. Ez a szoftver egyik legfontosabb része, ugyan is innét fogja tudni a program melyik szakaszokban tartózkodnak szerelvények. Először is itt mindenkinek el kell dönteni, hogy az asztalán hány szakaszt szeretne. Minél több a szakasz annál több szerelvény tud közlekedni a pályán egyszerre. Egy fontos megkötés van csak, hogy a szakaszok hossza nem lehet kevesebb a leghosszabb szerelvény+30 cm hossznál. Ugyan is ha rövidebb a szakasz akkor értelem szerint kilóg a szerelvény vége a szakaszból, és az nem jó.  :) 

 

Első lépésként egy contact indikátort kell a képernyőre helyezni.  Ahány indicator annyi szakasz kell hogy legyen. A beállítás panelt két féleképen lehet előhívni, vagy kétszer kattintunk az elemre, vagy a kulcs melletti bal ikonra kattintunk. Ez igaz minden beállítani kívánt elemre a továbbiakban. Miután előjött a panel, először nevezzük el a szakaszt. Minden szakasznak más nevűnek kell lenni. Majd nyomjuk meg a record gombot. Az egér egy kamera lesz így szépen a kívánt szakaszt fel tudjuk venni. Ha végeztünk a zöld pipával elmenthetjük. A következő lépés a connection fül. Itt tudjuk beállítani a kommunikációt. Válasszuk az address-nél  a 65, az inputnál az 1. A 65 az mindig az első foglaltságjelző modul címe, az 1 a címen belül az első szakasz száma. Egy foglaltságjelzőre egyszerre 8 szakaszt lehet kötni. Tehát, ha a második foglaltságjelző modul 4 szakaszát kötjük be akkor az address-nél a 66 ot az inputnál a 4 jelöljük ki. Bízom benne érthető a leírás. Amint az összes szakaszunkat beállítottuk ezzel a lépéssel meg is volnánk. Nálam 5 modul van, tehát összesen 40 szakaszra bontottam a pályát. Az utolsó fülön tudjuk beállítani mikor tegye szabaddá a szakaszt a foglaltság megszűnése után. 

Következzen a váltók felprogramozása.  Szerkesztő módban 2x katt az első váltóra. A beállítás ablak general fülén nevet kell adni, én a V-1, V-2 stb... neveket használom. Utána következik a connection fül. Itt beállítjuk a váltó címet, ez az az érték amit a váltónak a Roco moussal adtunk. 

 

Van egy teszt gomb, ha azt megnyomjuk és jó értéket állítottunk be, kapcsolni fog a váltó. Ha az irány nem megfelelő az ábrának, akkor a + illetve - jelet megcserélve már is a megfelelő irányt fogja váltani a váltó. Ha hármas, vagy angol váltót is használunk akkor a 3/4 szám mellé kell tenni a pöttyöt. Így együtt fogja használni a két egymás után következő váltó címet a program. Ezzel kész is vagyunk a váltók beállításával.

 Amennyiben valaki nem használ az asztalán jelzőket ezt a beállítást ki hagyhatja. Ha még is, akkor 2x katt az első jelzőre. A beállítás panelen general fül, itt szintén nevet kell adni a jelzőnek, pl Jelző 1, az ábrás csíkot lenyitva kiválaszthatjuk kinek melyik ábra tetszik. Természetesen itt is ügyelni kell, hogy hány fényű a jelző. A connection fülön be kell állítani az előre mouson keresztül beállított címet.

Én úgy címeztem, hogy 1-50 ig a váltók címeit adtam meg, 51-100 ig a jelzőket címeztem.  Így az első jelző címem az 51. A tesztgommbal ellenőrizhetjük a helyes fényváltásokat, ha nem lenne jó a + illetve - gombokkal beállíthatjuk a helyes működést. Ha három illetve négy fényűt használunk a 3/4 et jelöljük ki. Ezzel kész is lennénk a beállítással.

Utolsó előtti lépésnek beállítjuk a Trafic boxokat. Ezekben a boxokban tudjuk mi megállítani illetve indítani a szerelvényeket. Ott ahol nincsenek ilyen boxok a szakaszokon, csak a program fogja megállítani a szerelvényeket szükség esetén, mi abba nem tudunk beleszólni. Magyarán szólva oda kell boxokat lerakni ahol az állomások vágányai vannak, illetve olyan helyekre ahová mi szeretnénk mozdonyt vezérelni. Pl: csonka vágány, állomási vágányok, mozdony remizek, tároló vágányok.

 

Ha megvannak a telepítések 2x katt az első boxra. General fül, itt adunk neki egy nevet célszerű a szakaszra jellemző nevet adni, pl: A állomás 1 vágány, villamos remiz 1 vágány, A állomás 1-es csonka, stb...  Beállíthatjuk még, hogy milyen max sebességen haladjon el a vonat a szakaszba zöld jelzésnél. Állomáson én a max 80km/órát használom, egy csonkán a 40 max ot. Indicators fül, itt hozzá kell rendelni a block-hoz a hozzá tartozó szakaszt. Majd kipipálva a head of train füleket meg kell adni a szakasz valós hosszát.  Nagyon fontos lépés, hisz a program ebből a távolságból fogja kiszámítani hogy hol álljon meg a szerelvény a block elején vagy végén. A signal fülön hozzárendeljük a block elején illetve végén lévő jelzőt. Persze ha valaki nem használ jelzőt a lépést kihagyja. Ha kilépünk a szerkesztő módból és rá kattintunk a  boxhoz rendelt szakasz contact indikátorára pirosan ki fogja jelölni a beállított szakaszt, amennyiben ok, kész vagyunk a beállításokkal.

Már csak egy beállítás maradt hátra a vezérlő gombok beállítása. Ezekkel a gombokkal tudjuk majd a váltó utakat kijelölni a szerelvényeink számára. Ezeket a váltó utakat a következő részben fogom leírni. Minden box elé és mögé is el kell helyezni minimum egy gombot. 

 

TC2-12_resize.jpg

2x katt a gombra szerkesztő módban, beállítás ablak general fül. Elnevezzük a gombot, én a block nevét használom és mögé írom, hogy bal vagy jobb oldali. PL: demo 1 jobb illetve demo 1 bal. Majd akinek nem tetszik a sárga szín választhat másik színt és kész is vagyunk. Itt nem kell mást beállítani.

 

Elérkeztünk a fő elemek beállításainak végére.  Bízom benne érthetően írtam a lépéseket, illetve a képek is segítenek majd a beállításoknál.  Gondolom az egyértelmű, hogy ezeket a lépéseket minden egyes váltónál, jelzőnél, trafic boxnál meg kell tenni. Higgyétek el megéri a fáradozást, mert hihetetlen nagy élményt nyújt majd a munka gyümölcse. :)

A következő részben foglalkozom majd a váltó utak beállításával, illetve a mozdonyok, komplett szerelvények beállításaival.

Bízom benne nem hiába írom le ezeket a sorokat, és tudok segíteni azoknak akik eddig nem mertek, vagy nem  akartak belevágni a pc irányítás világába.

Folyt köv...

 

FezsoTrain

 

www.fezsotrain.hu

www.digitools.hu

Szólj hozzá!

Ismerkedés a DigiWifivel.......

2014.01.31. 14:44 fezsotrain

Én mindig is nagyra értékelem a kis hazánkban, magyar gyártók által készített modellvasút kiegészítőket. A minap tettem szert egy új termékre a Digitools WiFi-s vezérlőjére. Gondoltam megosztom veletek első tapasztalataim. 

A vezérlőt kétféle kiszerelésben lehet megvásárolni, Én a "csupasz" verziót választottam, nálam az asztal alá került beépítésre így nem kellett a doboz. Ilyen esetben viszont figyelni kell az antenna biztonságos fix felszerelésére, nehogy leszakadjon a panelről. Kapunk a csomagolásban még egy kábelt amivel a központtal tudjuk összekötni és egy trafót. Ne használjunk más trafót hozzá, mert a panel csak 5V-al üzemel, így a vasutas trafók nem jók hozzá. A panelen találunk még egy plusz csatlakozót, oda pl: a pc illesztőt lehet csatlakoztatni akinek van. 

Nézzük a vezérlő programot. Amit első elindítás után látni fogunk, hogy nincs túlbonyolítva nem a látvány volt a fontos, hanem a használhatóság. Mivel friss termékről beszélünk biztos vagyok benne sokat fog még fejlődni a program sok új funkciót fognak még beleprogramozni. 

Az első lépés, hogy a programot letöltsük a a szokásos áruházakból. Van tabletes és telefonos verziója is. Miután feltelepítettük szükségünk lesz egy regisztrációra, hogy tudjuk használni a teljes programot. Miután beállítottuk a digiwifi kapcsolatunkat készen is állunk a program használatára. Az ikonra bökés után a következő képernyő fogad. 

P1266937_resize.JPG

P1266936_resize.JPG

Az első indítás után fel kell venni a mozdonyokat, váltókat a használathoz. Nagyon egyszerű a folyamat. Először is a + jel megnyomása után be kell írni a mozdony nevét majd a dekóder címét. Ha ezzel meg vagyunk jöhet a fénykép készítés és már kész is vagyunk. 

P1276949_resize.JPG

P1276950_resize.JPG

A váltóknál ugyan ezeket a lépéseket kell végigcsinálni. Amennyiben a váltó ikonja nem a megfelelő irányt mutatja, kicsit hosszabban tartva az ikonon az ujjunkat előjön egy kis menü és itt tudjuk átállítani az ikont. 

P1276946_resize.JPG

P1276954_resize.JPG

Amennyiben felvittük az összes váltónkat lehetőségünk nyílik váltóutak beállítására. Nagyon egyszerű a beállítás, a + gombmegnyomása után elnevezzük a váltóutat, majd kiválasztjuk a váltókat lementjük és kész. Ha nem áll megfelelően a váltóikon kicsit hosszabban rajta tartjuk az ujjunkat és átvált az ikon a jó irányba. 

P1276945_resize.JPG

P1276953_resize.JPG

Miután kiválasztottunk egy mozdonyt átkerülünk a mozdonyvezérlő oldalra. Felül látjuk a mozdonyunk nevét képét. Alatta a sebesség csúszkát, majd a funkció kapcsoló gombot és a cv értékek gombot az irány kapcsolókat és a lámpa kapcsolóját. 

P1276944_resize.JPG

P1276956_resize.JPG

P1276957_resize.JPG

Az utolsó kis ikon a beállítás képernyő. Ide kell beírni a licence kódot is. 

P1276952_resize.JPG

Számomra az első benyomások nagyon pozitívak voltak. Hamar és könnyen hozzá lehet szokni az irányításhoz. A funkciók közötti átváltások gördülékenyen mennek. Szerintem nagyon sok lehetőség rejlik még a programban, Biztos vagyok benne a fejlesztők ki is fogják használni, és hamarosan jönnek az újabb verziók. Én úgy gondolom amire egy normál asztal vezérléséhez kell azt már most is tudja, mindenkinek bátran ajánlom. Az ára töredéke a Roco termékéhez képest, és ugyan úgy megállja a helyét a rendszerben. 

Fezsotrain

www.fezsotrain.hu

Szólj hozzá!

Train Controller beállítása............Első rész: alapok.

2014.01.10. 14:05 fezsotrain

Ezzel a bevezető írással elkezdem visszatölteni a program leírását amennyire csak tudom részletesen, képekkel illusztrálva. Megjelent a szoftver újabb változata is közben, de az alapok nem változtak a most leírtakhoz képest. Kicsit dizájnosabb az újabb verzió, és a funkcionálisabb, meg persze tud pár újdonságot is, de az otthoni felhasználásra teljesen megfelel az 5.8-as verzió is. A kezdeti lépéseket írom le a mostani részben aztán majd folytatom a programozás lépéseivel. 

Ez a szoftver alkalmas a terepasztalon lévő vonatokat számítógép által vezérelni. Körülnézve a magyar neten, én nem találtam olyan oldalt ahol alaposan érthetően leírták volna a beállításokat lépésről, lépésre.  A szoftver 5.8-as verzióját ismertetem az írásomban. Mielőtt a telepítést elkezdenénk, különböző hardverekre is szükség lesz a rendszerhez. Roco kijelzős mouse erősítővel, pc illesztő kártyára, foglaltságjelzőkre,jelző, illetve váltó dekóderekre. Ezeket a termékeket megtaláljátok a www.digitools.hu oldalán, használati útmutatókkal. Részletesek, érthetőek az útmutatók.  Én most itt a bekötésekkel nem foglalkoznék, persze ha valaki elakadt szívesen segítek.

Amennyiben készen áll a rendszer, minden váltó, jelző megkapta a digitális címét, illetve a mozdonyok is, elindíthatjuk a szoftver telepítését. Mint láthatjátok készítettem egy demo kört két állomással az egyik két vágányú, amin részletesen be tudom mutatni a részleteket.

A felső ikonsorban található egy kulcs jelű ikon, megnyomása után a szerkesztő módba kerülünk ahol a beállításokat eszközölhetjük. Kikapcsolása után tudjuk majd a vonatokat vezérelni.

tc1-1r.jpg

Első lépésként mentsük el a projektet egy tetszőleges névvel. Bizonyos időnként a későbbiekben érdemes többször különböző névvel elmenteni a projektet, mert ha gond lenne a mentéssel egy régebbi jó mentést vissza tudunk tölteni kevés veszteséggel.

tc1-4_resize.jpg

A következő lépésben be kell állítani a rendszer kommunikációt. Ezt a megfelelő menüpontban tehetjük meg. Miután kiválasztottuk a Lenz100 rendszert, menjünk a change gombra és azon belül válasszuk ki a com1 portot. Amennyiben nincs com1 port a gépen kell egy usb-com port átalakítót vásárolnunk. Ebben az esetben nálam a com11 port volt a megfelelő.

tc1-2_resize.jpgtc1-3_resize.jpg

A beállítások után megrajzolhatjuk a vágányhálózatunkat. A képen látható kis ikonok segítségével. Amennyiben valamelyik ikon nem áll megfelelő irányban a felső ikonsorban találunk két forgató ikont. Szükségünk lesz, trafic boxokra, vezérlő gombokra, jelzőkre, contact indikátorokra. A jelzők csak látványelemként szolgálnak a programban. Amennyiben valaki nem telepít az asztalára jelzőket a jelzők telepítését kihagyhatja a programban is. Persze azért szép látvány, ahogy a fényeket kapcsolja a program a terepasztalon... :)

tc1-5_resize.jpg

tc1-5_trafic box_resize.jpg

tc1-5_on-of switch_resize.jpg

tc1-5_contact indicator_resize.jpg

 

Ha felöltöztettük a vágányrajzunkat az első lépéssel kész is volnánk. Ahhoz hogy ez az egész működhessen, az elemeket külön külön fel kell programoznunk, úgy mint a váltókat jelzőket trafic boxokat vágányfoglaltságokat.  Bízom benne, hamarosan tudom folytatni a leírást a következő lépésekkel.

 

Folyt köv......

www.fezsotrain.hu

 

Szólj hozzá!

Hangos Csörgő bemutatása.......

2014.01.08. 14:46 fezsotrain

Az év elején már írtam a Csörgőm feljavítása optikai oldaláról. Nem régen a hang is beleköltözött a mozdonyba. A Digitools ígéretéhez hűen kiadta első hangdekódereit. Első körben három típusú hanggal lehet megvásárolni a dekódereket. A már említett Csörgő, illetve Szergej, és Desiró hanggal. A most használatban lévő csatlakozásokkal szerelt dekóderek kaphatók, így nem marad ki senki legyen az új MTC, vagy régi 8 tűs dekoderrel szerelt mozdonya. Magukról a dekóderek kinézetéről sok extrát nem lehet mondani, minőségi termékek. Viszont a tudásuk felveszi bármely ismert nagy gyártó termékeivel a versenyt sőt még jobbak is. Pl, végre nem kell a német hangosbemondót hallgatnom ,miközben indul a magyar mozdonnyal elő fogatolt személyvonatom. Többféle hangszórót lehet csatlakoztatni a dekóderekhez, attól függ milyen az igény. A Csörgőbe csak a téglalap formájú fér el,  de a Szergejbe mehet a henger formájú is. A hanganyag több mint kielégítő,.. :)  Bővelkedik az extra hanganyagokkal. Ívcsikorgás, fűtésnél magasabb alapjárat, kétféle bemondóhang. Ha beindítom a motort, szó szerint mint ha az igazit indítanám a nappaliban. Tiszta, élethű hangok terítik be a szobát. A hangok darabszáma nem áll meg itt, hamarosan elkészül a taurus illetve a V63, V43 mozdonyok hangja is. Akinek már van otthon Digiprogrammerje az tudja cserélni a vezérlőszoftvereket a dekóderekbe, illetve a Cv regisztereket is tudja módosítani. Pár bejegyzéssel visszább  tudtok olvasni egy leírást a termékről. Úgy gondolom egy nagy lyukat foltozott be a Diditools a magyar modellvasutazás területén, hogy segítségével megszólalhatnak  terepasztalainkon a szép magyar mozdonyaink. :) Az alábbi felsorolásban leírom az egyes funkciógombokhoz tartozó funkciókat. 

F0- Világítás 

F1- Motor hang 

F2- Kürt

F3- Tolató fény

F4- Inga esetén A oldali világítás kikapcsolása 

F5- Inga esetén B oldali világítás kikapcsolása

F6- Mozdonyvezető funkció

F7- Vagon összekapcsolás

F8- Vagon szétkapcsolás

F9- Ívcsikorgás

F10- Bemondó hang 1

F11- Bemondó hang 2

F12- Magasabb alapjárat

F13- A fülke világítás

F14- B fülke világítás

Készítettem egy videót is működés közben.

Jó szórakozást!

Fezsotrain

www.digitools.hu 

Szólj hozzá!

Freeblog vég..........

2013.12.23. 11:50 fezsotrain

Sajnos a Freeblog oldal bezárt, így az ott lévő bejegyzéseimet sem lehet már olvasni. A TC program leírása is ott volt. Megtaláltam a lementett bejegyzéseim az egyik tárolómon, így ide majd vissza tudom tölteni a beírásokat. Egy kis türelmet kérek, és ahogy időm engedi folyamatosan feltöltöm őket. 

Addig is Boldog ünnepeket kívánok minden eddigi, és leendő látogatómnak. 

Fezsotrain. 

Szólj hozzá!

Csörgő felújítás a digitális kornak megfelelően..........

2013.04.19. 13:15 fezsotrain

Úgy kb. hat éve vehettem meg a most felújításon átesett csörgőmet.  Mivel már a kezdetektől számítva valamekkora asztalom mindig is volt, így pörögtek a méterek a csörgő fogaskerekeibe. A hatás nem is maradt el, annyira elkoptak, hogy már szinte elindulni sem akart. Úgy gondoltam, ha már úgy is felújíttatom a mechanikai részeket, az elektronikai rész is legyen felújítva. A folyamatokról készítettem pár képek amik itt láthatóak lejjebb a posztban. A mechanikát a Csikós műhely készítette el, az elektronika a Digitools műhelyben készült. Hab is került a torta tetejére a Posh Modell jóvoltából, a teljes kidolgozott vezetőfülke. Aki még nem ismeri Őket, érdemes megnéznie a honlapjukat, illetve a börzén felkeresni a standjukat, klassz magyar kiegészítőket árulnak a terepasztalokra.  akkor most jöjjenek az ígért képek a részletekről.  

1.jpg

A fekete alkatrészek a vezetőfülke részei, a két panel a ledes digitális világítás. Fentről lefelé haladva, a vezérlőpult a hátfal a panel burkolat és a felső led panelburkolata. 

2.jpg

A forgóvázakban ki lettek cserélve a csigák, fogaskerekek, új hézagolók lettek beépítve. Sokkal csendesebb és   egyenletesebb lett így a futása a mozdonynak. Itt már jó látható az új digitális panel a plux16 dekóderrel. Miért is érdemes kicserélni a fuggi féle panelt?  Sokkal finomabb vezérlés, új világítás funkciók, zárfény, ingamenet, tolató fény. 

3.jpg

4.jpg

Miután beforrasztottuk a tápvezetékeket a panelba, jöhetnek a világítás vezetékei. A panelon egyértelműen meg vannak jelölve melyik vezetéket hová kell forrasztani. De mielőtt nekifognánk az egésznek, fontos, hogy a mozdony öntött keretéből mindkét végéből egy flex korongnyi vastagságot vágjunk le. Csak így fér el a világítás panel. 

5.jpg

6.jpg

Miután kész vagyunk a forrasztásokkal, a panelt be kell helyezni a műszerfal elé, majd összeragasztani a két panelt. Előtte kis fúróval a kikönnyítésnél ki kell fúrni a ledek helyét. 

7.jpg

A műszerfal. Szerintem korrekt.. :) 

8.jpg

9.jpg

Szépen beilleszkedik a forgóváz fölé. Itt lehet jól látni miért is kell kivágni az alvázból a két végén. 

10.jpg

11.jpg

Fények....

12.jpg

Ezen a képen felkerült a borítás a felső ledre is. Ha benézünk a fülkébe, így már nem látszik a nyáklap sem. 

13.jpg

14.jpg

Összeszerelve. Miután kész vagyunk a szereléssel a következő funkciók érhetőek el, tolató fény, fénytompítás, vörös zárfény, fényszóró kikapcsolása ingamenetben tolt üzemmódban.         Fülkevilágítás  hamarosan. 

www.digitools.hu

www.posch-modell.hu

www.fezsotrain.hu

Jó szerelést mindenkinek! .......

Szólj hozzá!

Roco 64742 DSG Étkező kocsi.....

2013.02.08. 15:07 fezsotrain

Karácsony előtt böngésztem az Attila úti bolt honlapján az akciós felhozatalt. Megakadt a szemem az alant bemutatásra kerülő étkező kocsin.  Én is inkább a magyar témájú járműveket gyűjtöm, de azért néha kis kitérőt teszek a határon túlra is. Első látásra úgy éreztem a fa alatt lesz a helye. :)  Készítettem pár képet a vagonról amiket lejjebb láthattok. 

P2055645_resize.JPG

A vagonnak a különlegessége a gyári digitális világítás.  Az F7 gombbal lehet ki-be kapcsolni. A kidolgozás, gyártási minőség kifogástalan. Rendelkezik belső berendezéssel, főleg este nagyon szép látványt nyújt. Mind a négy tengely szedi az áramot, így stabil az áramellátása. A váltóknál sem villog. Csak pozitívan tudok nyilatkozni róla. Viszont a csomagolás, hát az nem az igazi. Nekem ez a műanyag dobozos megoldás nem jött be. Már az első kibontásnál a tető pereme körbe volt repedve. Ha nem ragasztja le az ember a tetejét egyszerűen leugrik a dobozról. Bízom benne hamarosan lép a Roco ez ügyben és talál más megoldást a csomagolásra. 

Jöjjenek a képek.....

P2075663_resize.JPGP2055647_resize.JPGP2055648_resize.JPGP2075661_resize.JPGP2075657_resize.JPGP2055651_resize.JPGP2055650_resize.JPG

Fezsotrain

www.fezsotrain.hu

Szólj hozzá!

Törpe tolatásjelző........

2013.01.09. 15:03 fezsotrain

Az asztalomon lévő jelzőket a Mes Kft-nél szerzem be. A minap is voltam náluk, miután átvettem a jelzőket rákérdeztem nincs e véletlen törpe tolatás jelzőjük. Szerencsémre volt pár darab eladó, így vettem is egyet próbának.  Már régóta szerettem volna az asztalra, de eddig még nem sikerült beszereznem. Aki esetleg nem ismerné a cég jelzőit, azoknak mindenképpen a figyelmükbe ajánlanám a termékeket. Magas minőségi színvonalat képviselnek, szépek esztétikusak. Van HO illetve TT méret is. Minden fajta Máv-os jelzőt gyártanak. 

A 3 illetve 4 fényű főjelzőket A Digitools jelződekóder működteti az asztalomon, a 2 fényű mint pl: a tolatás jelző rá lehet kötni a váltó dekóderre is. Igaz előtte át kell a panelt programozni a fix feszültség kimenetre. Szerintem egy mutatós darab az asztalon, főleg. ha életszerűen vezérli a rendszer a fényeket. :) Mivel a ledek elég erősen világítanak, így beiktatok még előtét ellenállást, hogy csökkentsem a fényerőt. Készítettem képeket az új jövevényről, illetve egy kis videót is ami kicsit lejjebb megtekinthető.  
TT 1_resize.jpgFezsotrain

www.fezsotrain.hu

Szólj hozzá!

Motoros vágányzáró sorompó.....

2012.09.24. 12:02 fezsotrain

A hónap elején jártam kinnt a börzén, és a földszinten az egyik asztalnál, terepkiegészítőket árultak. Mint kiderült a Posch-Modell Kft árulta termékeit. Aki esetleg nem ismerné őket, műanyag fröccsöntéssel foglalkoznak. A honlapjukon megtekinthetők a termékeik. http://posch-modell.hu Az én választásom egy vágányzáró sorompóra esett. Régen szerettem volna egy ilyet, csak nem volt aki megcsinálja. Kb nyolc részből áll a sorompó. Nem nehéz összerakni. Árulják festetlen és festett verzióban is. Maga a mozgatást egy szervó motor végzi, amit a Digitools szervóvezérlője vezérel. Egy speciálisan meghajtott acélszár mozgatja a sorompót.  Csatoltam egy kis videót a szemléltetéshez. 

 

Fezsotrain

www.fezsotrain.hu

www.digitools.hu

Szólj hozzá!

MÁV 431 hangos gőzös Piko alapokon....

2012.07.27. 11:17 fezsotrain

Nemrég egy kedves barátom átjött hozzám kicsit vonatozni, infót cserélni a modellvasutazás világából. Ilyenkor mindig hoz magával pár érdekes járgányt. Most is így tett.  A zacskóból előkerült egy pikos doboz benne egy kis gőzössel. A meglepetés akkor ért mikor feltettük a pályára, megszólalt.. :) Miután kicsit megfuttattuk, meghallgattuk, jött a csattanó a végére eladó a masina. Mondanom sem kell nem tudtam ellenállni a csábításnak, megegyeztünk és így bővült az állományom egy gőzössel. Készítettem pár fotót és egy kis videót a gépről. 

P7254830_resize.JPG

P7254836_resize.JPG

P7254840_resize.JPG

P7254846_resize.JPG

P7254847_resize.JPG

P7254831_resize.JPG

P7254845_resize.JPG

Jó szórakozást!

Fezsotrain

www.fezsotrain.hu

1 komment

A Roco új MÁV kéttengelyes N28 személy vagon dig. világítás beszerelés...

2012.06.14. 13:03 fezsotrain

Nemrég vásároltam kettő darab Máv N28 kéttengelyes személyvagont a Roco kiadásából. A vagonok nagyon szépek, precíz kidolgozottságúak. Mivel kicsit hosszabbak a két tengelyes átlagnál szépen mutatnak egy gőzös után. Gondoltam teszek bele belső világítást, hisz a belseje is kidolgozott a vagonnak és jól mutatnak a fények este is. :) 

 1_1.JPG

 

A Digitools termékére esett a választásom, mert náluk lehet universalis változatba is kapni a panelt amit méretre lehet vágni. Mivel régi korszakos vagonról van szó a ledeket a sárgás fényűből választottam. A panel úgy van kialakítva, ahova szükséges oda lehet utólag forrasztani a ledeket. 

2_resize.JPG

Első lépésben szét kell szedni a vagont. A tetővel kezdtem, simán le lehet pattintani. Majd magát a kasznit vettem le az alvázról. A vezetékezés miatt az üléseket is ki kellett vennem. 

4.JPG

6.JPG

Az áram szedéséhez én a Zemoki féle áramszedőt szabtam át egy kicsit a képen látható módon.Az alvázon a kerék alatt van gyárilag kis furat amin keresztül fel lehet vezetni a kábelt. 

7.JPG

A vezetékeket elvezetve az ülések alatt a wc-n keresztül fel lehet bújtatni a tető részbe, ahol a panel lesz elhelyezve. A wc-be még a két kondit is szépen el lehet rejteni. 

8.JPG

9.JPG

10.JPG

A következő lépésben visszapattintjuk a kasznit a helyére, majd beforrasszuk a vezetékeket a panelre. Vigyázzunk a két oldali korlátokra nehogy letörjenek. A forrasztás után mehet vissza a tető is. Ha mindent jól csináltunk kész is a vagon. Alapból a 3-as címen van a dekóder, a fények bekapcsolása után az F2-vel lehet tompítani a fényerőt. 

Készítettem pár képet a végeredményről. :)

11.JPG

12.JPG

13.JPG

Kellemes barkácsolást kívánok mindenkinek!

 

Fezsotrain.

www.fezsotrain.hu

1 komment

Szervó motoros váltóállítás.

2012.04.25. 11:06 fezsotrain

 Néhány hete nézelődtem a digitális vasútmodellel kapcsolatos honlapokon és láttam, hogy megjelent a Digitoolsos szervóvezérlő panel. Egy ilyen szervó motort sok mindenre lehet használni az asztalon, pl: fűtőház ajtók mozgatására, váltók állítására..stb. Én a váltók állítására próbáltam ki, és bevallom nagyon megtetszett a technika. Vásároltam is kezdetnek egy panelt és két db szervó motort. A készlethez kell még szervónként egy db. tartó konzol is. Az egyik angol váltómat szereltem át próbára. Ez egy Peko gyártmányú váltó, maga a váltó tökéletes, de az állító mágnes hozzá katasztrófa. Majd látni lehet a képen is egy nagy bumfordi henger, gagyi felfogatással. Szóval esztétikából egyes. Szeretném leírni képekkel videóval illusztrálni a szerelés, beállítás lépéseit. hát ha megtetszik valakinek ez a fajta váltóállítás. Nálam kicsit rendhagyó a helyzet, mert már egy beépített váltóról van szó, és ráadásul az asztal alatt is van egy tároló szint, így alulról nem tudtam szerelni. 

 

Mint ahogy a képen is jól látszik, hát nem egy esztétikus látvány a mágnes. Szóval ez a kezdeti állapot. 

 

Mivel alulról nem tudtam szerelni, így kénytelen voltam kivágni a váltó alatti részt, hogy fel tudjam szerelni a motorokat. Kijelöltem a rudazat helyét, és egy 12-es fúróvol kifúrtam az asztalt. Mivel a pálca ide oda mozog kell a 12-es méret. 

 

 

 

 

Mielőtt felcsavaroztam a motort a helyére, felszereltem a tartó konzolt a két szélére a motornak. Ha később meghibásodik esetleg a motor, két csavar kiengedése után egyszerűen lehet cserélni. 

 

 

 

 

A motorok szimmetrikus elrendezésűek, így mind a két irányba fel lehet szerelni őket. Pl egy ilyen angol váltónál. Magának a tüske felszerelését a Digitools honlapján egy érthető útmutatón el lehet olvasni. Minden váltó rudazaton van egy kis lyuk oda kell befűzni a rudazatot. Majd a sínkorona magasságáig visszavágni a felesleges részt. 

 

 

 

 

Nálam meg kellett hosszabbítani a vezetékeket. Van rá lehetőség, de max 50cm-nél ne legyen hosszabb a toldás. A színekre persze ügyelni kell. 

 

 

 

 

 

Így néz ki maga a vezérlő panel. A szervó fehér vezetéke mindig az 1-es lábnál legyen úgy kell rádugni a csatlakozóra. A táp ellátás kétféleképpen lehetséges vagy külön tápról, de akkor le kell húzni a két jumpert a panelről, vagy a sínfeszültséggel ahogy a képen is látszik. 4 váltó fölött már érdemes külön tápról üzemeltetni. A programozás lépéseit a www.digitools.hu óldalról PDF formátumban letölthető. Szerintem egy jól sikerült könnyen használható leírás.

Persze ha kell szívesen segítek aki megkeres az elérhetőségemen. 

Ezen a képen már vissza van szerelve a váltó a helyére alatta a két szervomotor. Szerintem sokkal kellemesebb a látvány mint az első képen és élethűbb is. 

 

 

 

 

 

  

 

 Itt már kijavítottam a töltést visszakerült a helyére az átjáró, a kertészek is már elmentek.. :) Szóval magából a technikából semmi sem látszik, szinte hangtalanok a váltások, és a váltó körzet is életszerűbb. 

 

 

 

 

Mivel a képek nem igazából adják vissza a látványt, így készítettem egy kis videót is. A videó elején jól hallhatóak a hagyományos váltók csattogásai, majd a gyorsabb sebességgel beállított szervos váltás. Kicsit később állítottam a váltási sebességen 'csökkentettem' ahogy látható. Kinek melyik a szimpatikusabb lehet állítgatni. 

 A videó:

 youtu.be/x0Gizt103mk

 

Szóval összegezve engem meggyőzött a szervó mindenkinek csak ajánlani tudom. Ami még nagyon lényeges 4 váltó vagy több darabszámnál olcsóbban jön ki az ember mint a váltó mágnessel.

Fezsotrain

www.fezsotrain.hu 

 

 

Szólj hozzá!

Átköltöztem a Freeblog.hu-ról.....

2012.04.05. 15:48 fezsotrain

 Sajnos elfogyott a tárhelyem a http://fezso.freeblog.hu oldalamon, törölni nem szeretném a bejegyzéseimet, így itt folytatom tovább az írogatást. Természetesen a régi blogokat továbbra is lehet olvasni a régi címen. 

 
További kellemes blogolást!
 
Fezsotrain. 

Szólj hozzá!

Digitools Programmer

2012.04.05. 10:24 fezsotrain

 Nemrég böngésztem a Digitools honlapját és a termékek között rátaláltam a nem rég megjelent dekóder programozóra. Aki már régebb óta digitális rendszert használ a terepasztalán és ezáltal dekóderekkel üzemelteti a mozdonyait, számára  nagyon hasznos ez a termék.

 Magának a terméknek két funkciója van. Az egyik, hogy a mozdonydekóder firmwaret lehet frissíteni. A DigiDrive-2 dekódernek a firmware-je frissíthető. Most a 27-es verzió a legfrissebb. Ezt a CV8 kiolvasásával lehet megnézni.. Több funkció, finomabb beállítások érhetők így el a régebbi dekóderekkel is. A másik funkció a CW értékek állítgatása. Pl a gyorsulás fékezés értékeinek állítása, a funkció gombok állításai stb..... Kétféle kiszerelésben kapható, egy csupasz és egy dobozos verzió. A csomag még egy usb kábelt és a szükséges telepítő szoftvereket tartalmazza. Maga a technikához szükség lesz egy programozó sínre, egy pc-re és persze egy progira. 

Én a csupasz verziót vettem meg, mert nálam az asztal alá lett beszerelve így nem látszik. Magán a panelen három csatlakozást találunk. Egy a táp, egy usb és a programozó sín kimenet. Külön tápot nem szükséges venni hozzá, jó bármelyik táp amit az asztalhoz használunk. Miután összedugtuk a pc-vel mint egy új hardvert fogja felismerni a gép. A mellékelt telepítővel feltelepítjük, a com portot beállítjuk, nálam a com11 és kész is vagyunk.  

Mivel a digitoolszos kezelő szoftver még csak béta állapotú, /ígéretet kaptam, hogy hamarosan teljes lesz a progi/ így a Rail&Co Train Programmer szoftverét telepítettem fel. A netről letöltöttem, telepítettem, kódot nem kért és lehetett is használni. 

A programmerrel nem csak digitoolszos dekódereket lehet állítgatni, hanem a kereskedelemben fellelhető gyártók termékeit is. Ami nagyon fontos viszont, hogy a firmware frissítés csak digitoolszos dekódereken lehetséges. Magáról a szoftver használatáról is fogok írni majd amit megjelenik a végleges verzió. 

Raktam fel pár képet magáról a programmerről, illetve a béta szoftverről is. 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!