HTML

Digitális modellvasút

Modellvasutazással kapcsolatos tesztek, leírások. A saját terepasztalom illetve gördülő gyűjteményem bemutatása.

Friss topikok

Címkék

Train Controller beállítása.. Második rész.....

2014.06.11. 15:10 fezsotrain

Mint ahogy ígértem folytatom a leírást a különböző elemek beállításaival. Először a szakaszok foglaltság visszajelzését fogom beállítani. Ez a szoftver egyik legfontosabb része, ugyan is innét fogja tudni a program melyik szakaszokban tartózkodnak szerelvények. Először is itt mindenkinek el kell dönteni, hogy az asztalán hány szakaszt szeretne. Minél több a szakasz annál több szerelvény tud közlekedni a pályán egyszerre. Egy fontos megkötés van csak, hogy a szakaszok hossza nem lehet kevesebb a leghosszabb szerelvény+30 cm hossznál. Ugyan is ha rövidebb a szakasz akkor értelem szerint kilóg a szerelvény vége a szakaszból, és az nem jó.  :) 

 

Első lépésként egy contact indikátort kell a képernyőre helyezni.  Ahány indicator annyi szakasz kell hogy legyen. A beállítás panelt két féleképen lehet előhívni, vagy kétszer kattintunk az elemre, vagy a kulcs melletti bal ikonra kattintunk. Ez igaz minden beállítani kívánt elemre a továbbiakban. Miután előjött a panel, először nevezzük el a szakaszt. Minden szakasznak más nevűnek kell lenni. Majd nyomjuk meg a record gombot. Az egér egy kamera lesz így szépen a kívánt szakaszt fel tudjuk venni. Ha végeztünk a zöld pipával elmenthetjük. A következő lépés a connection fül. Itt tudjuk beállítani a kommunikációt. Válasszuk az address-nél  a 65, az inputnál az 1. A 65 az mindig az első foglaltságjelző modul címe, az 1 a címen belül az első szakasz száma. Egy foglaltságjelzőre egyszerre 8 szakaszt lehet kötni. Tehát, ha a második foglaltságjelző modul 4 szakaszát kötjük be akkor az address-nél a 66 ot az inputnál a 4 jelöljük ki. Bízom benne érthető a leírás. Amint az összes szakaszunkat beállítottuk ezzel a lépéssel meg is volnánk. Nálam 5 modul van, tehát összesen 40 szakaszra bontottam a pályát. Az utolsó fülön tudjuk beállítani mikor tegye szabaddá a szakaszt a foglaltság megszűnése után. 

Következzen a váltók felprogramozása.  Szerkesztő módban 2x katt az első váltóra. A beállítás ablak general fülén nevet kell adni, én a V-1, V-2 stb... neveket használom. Utána következik a connection fül. Itt beállítjuk a váltó címet, ez az az érték amit a váltónak a Roco moussal adtunk. 

 

Van egy teszt gomb, ha azt megnyomjuk és jó értéket állítottunk be, kapcsolni fog a váltó. Ha az irány nem megfelelő az ábrának, akkor a + illetve - jelet megcserélve már is a megfelelő irányt fogja váltani a váltó. Ha hármas, vagy angol váltót is használunk akkor a 3/4 szám mellé kell tenni a pöttyöt. Így együtt fogja használni a két egymás után következő váltó címet a program. Ezzel kész is vagyunk a váltók beállításával.

 Amennyiben valaki nem használ az asztalán jelzőket ezt a beállítást ki hagyhatja. Ha még is, akkor 2x katt az első jelzőre. A beállítás panelen general fül, itt szintén nevet kell adni a jelzőnek, pl Jelző 1, az ábrás csíkot lenyitva kiválaszthatjuk kinek melyik ábra tetszik. Természetesen itt is ügyelni kell, hogy hány fényű a jelző. A connection fülön be kell állítani az előre mouson keresztül beállított címet.

Én úgy címeztem, hogy 1-50 ig a váltók címeit adtam meg, 51-100 ig a jelzőket címeztem.  Így az első jelző címem az 51. A tesztgommbal ellenőrizhetjük a helyes fényváltásokat, ha nem lenne jó a + illetve - gombokkal beállíthatjuk a helyes működést. Ha három illetve négy fényűt használunk a 3/4 et jelöljük ki. Ezzel kész is lennénk a beállítással.

Utolsó előtti lépésnek beállítjuk a Trafic boxokat. Ezekben a boxokban tudjuk mi megállítani illetve indítani a szerelvényeket. Ott ahol nincsenek ilyen boxok a szakaszokon, csak a program fogja megállítani a szerelvényeket szükség esetén, mi abba nem tudunk beleszólni. Magyarán szólva oda kell boxokat lerakni ahol az állomások vágányai vannak, illetve olyan helyekre ahová mi szeretnénk mozdonyt vezérelni. Pl: csonka vágány, állomási vágányok, mozdony remizek, tároló vágányok.

 

Ha megvannak a telepítések 2x katt az első boxra. General fül, itt adunk neki egy nevet célszerű a szakaszra jellemző nevet adni, pl: A állomás 1 vágány, villamos remiz 1 vágány, A állomás 1-es csonka, stb...  Beállíthatjuk még, hogy milyen max sebességen haladjon el a vonat a szakaszba zöld jelzésnél. Állomáson én a max 80km/órát használom, egy csonkán a 40 max ot. Indicators fül, itt hozzá kell rendelni a block-hoz a hozzá tartozó szakaszt. Majd kipipálva a head of train füleket meg kell adni a szakasz valós hosszát.  Nagyon fontos lépés, hisz a program ebből a távolságból fogja kiszámítani hogy hol álljon meg a szerelvény a block elején vagy végén. A signal fülön hozzárendeljük a block elején illetve végén lévő jelzőt. Persze ha valaki nem használ jelzőt a lépést kihagyja. Ha kilépünk a szerkesztő módból és rá kattintunk a  boxhoz rendelt szakasz contact indikátorára pirosan ki fogja jelölni a beállított szakaszt, amennyiben ok, kész vagyunk a beállításokkal.

Már csak egy beállítás maradt hátra a vezérlő gombok beállítása. Ezekkel a gombokkal tudjuk majd a váltó utakat kijelölni a szerelvényeink számára. Ezeket a váltó utakat a következő részben fogom leírni. Minden box elé és mögé is el kell helyezni minimum egy gombot. 

 

TC2-12_resize.jpg

2x katt a gombra szerkesztő módban, beállítás ablak general fül. Elnevezzük a gombot, én a block nevét használom és mögé írom, hogy bal vagy jobb oldali. PL: demo 1 jobb illetve demo 1 bal. Majd akinek nem tetszik a sárga szín választhat másik színt és kész is vagyunk. Itt nem kell mást beállítani.

 

Elérkeztünk a fő elemek beállításainak végére.  Bízom benne érthetően írtam a lépéseket, illetve a képek is segítenek majd a beállításoknál.  Gondolom az egyértelmű, hogy ezeket a lépéseket minden egyes váltónál, jelzőnél, trafic boxnál meg kell tenni. Higgyétek el megéri a fáradozást, mert hihetetlen nagy élményt nyújt majd a munka gyümölcse. :)

A következő részben foglalkozom majd a váltó utak beállításával, illetve a mozdonyok, komplett szerelvények beállításaival.

Bízom benne nem hiába írom le ezeket a sorokat, és tudok segíteni azoknak akik eddig nem mertek, vagy nem  akartak belevágni a pc irányítás világába.

Folyt köv...

 

FezsoTrain

 

www.fezsotrain.hu

www.digitools.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fezsotrain.blog.hu/api/trackback/id/tr206295759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása